Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Τοπογραφικός χάρτης

 

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το σχολείο μας βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και
ονομάζεται Καλλιθέα. Ο συνοικισμός Καλλιθέα βρισκόταν έξω από τα τείχη της πόλης. Την ονομασία του την πήρε από την καλή θέα που είχε η περιοχή. Ο χώρος του σχολείου ήταν 800 στρέμματα και ονομαζόταν Μεβλεχανές από τους Τούρκους κατακτητές. Εκεί λειτουργούσε ένα μοναστήρι, που έμεινε στην ιστορία με το όνομα: "Μονή των Χορευόντων Δερβισσών" ή κατά άλλους "Μονή Μεβλεβίδων". Από αποφάσεις ιεροδικαστηρίου του 1819 φαίνεται ότι το μοναστήρι υπήρχε στη περιοχή εκατόν πενήντα χρόνια πριν.

Μέσα στο κτήμα που καλλιεργούσε η Μονή υπήρχαν μικρά σπιτάκια και σε τμήμα του είχαν εγκατασταθεί πρόσφυγες από τη Βοσνία και την Κρήτη που είχαν έρθει στη Θεσσαλονίκη το 1908-1909. Αργότερα, μετά το 1927 κτίσθηκε στην ίδια θέση με το μοναστήρι, το σημερινό δημοτικό σχολείο.
Το 1937 κτίσθηκε στον αυλόγυρο του Δημοτικού Σχολείου ένα εκκλησάκι από πρόσφυγες, που ονομάσθηκε Παναγία Φανερωμένη, γιατί σ' αυτό μετέφεραν μια αρχαία εικόνα της Παναγίας από τα Μάλγαρα της Ανατολικής Θράκης. Από το 1950 άρχισαν εργασίες για καινούρια εκκλησία δίπλα στο σχολείο, η οποία τελείωσε το 1961 όπου και μεταφέρθηκε η εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης.

Ευχαριστούμε το μαθητή της ΣΤ-2 τάξης Χρήστο Ελευθέρογλου και την υπάλληλο του Δήμου Θεσσαλονίκης Ευτυχία Χατζηγώγου για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την ανακάλυψη της ιστορίας του σχολείου μας και γενικότερα της περιοχής.


Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΙΑΣ ΕΝΕΝΗΝΤΑΧΡΟΝΗΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Από τους μαθητές της ΣΤ-2 τάξης
Ασλανίδου Ευγενία και Μπισικλή Σωτήρη


Όταν ήρθαν οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία, χτίστηκε το 59ο Δημοτικό Σχολείο, γύρω στα 1935
και ένα μικρό εκκλησάκι στον αυλόγυρο του σχολείου. Οι πρόσφυγες έφεραν μια παλαιά εικόνα της Παναγίας και την τοποθέτησαν στο μικρό εκκλησάκι. Αργότερα, το 1961 χτίστηκε η μεγάλη εκκλησία δίπλα από το Δημοτικό Σχολείο όπου και μεταφέρθηκε η εικόνα της Παναγίας. Πιθανολογείται ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου 1940/41 το Δημοτικό Σχολείο είχε επιταχθεί από τους Γερμανούς. Στην αρχή το χρησιμοποίησαν σαν νοσοκομείο και έπειτα σαν χώρο διανομής συσσιτίου.

 

Σχεδίαση ιστοσελίδων από τον Χαριζάνη Γιάννη